אל תתנו למים להטעות אתכם. הם בדיוק כמו ים עם דגל לבן. יוצרים אשליה. מבחוץ הכל שקט, מי מנוחות, אבל בפנים עמוק ישנם הזרמים הקטנים, המערבולות הסובבות והסחף המסתורי. ככה הם גם ילדי טיפוס המים. התבוננות מעמיקה למתרחש בתוכם תגלה לנו ילד שונה ממה שחשבנו או הכרנו.
הסינים כבר לפני אלפי שנים נִכסו לעצמם את יסוד המים כחלק ממעגל היסודות הדומיננטיים, מתוך הבנה וידיעה כי "ללא מים אין חיים". מתוך התבוננתם באדם ובמרחב למדו הסינים כי מקור החיים שלנו כבני אדם טמון ביסוד המים. שם מתחילים החיים, שם טמון זרע הראשוניות, ושם נובעת תמצית החיוניות שלנו בחיים.
באותה נשימה וללא כל חת המשיכו הסינים בתפיסתם וטענו כי רגש הפחד המצוי בכל אחת ואחד מאיתנו משויך אל יסוד המים, והוא האחראי בגופנו ובחיינו להיות שומר הסף על עצמנו, אנו. מחשבה נוספת ועמוקה יותר על הפחד תגרום לנו להבין שהפחד הוא עבדנו הנאמן. הפחד הוא אותו רגש אשר מאפשר לנו לערוך את המחשבה הנוספת על כל מעשה או רצון, אותו רגש שמשתק את גופנו לעיתים ומונע מאיתנו לנוע הלאה. אולם כמו בכל דבר, מינון, תמהיל, ונקודת רתיחה אלה אחראיים על הגבול בין "פחד בונה" לבין "פחד הורס".
כשמחברים את רגש הפחד לעולם הילדים, מיד מזדקף בנו ההורים אותו שומר סף פנימי המצויד עם רצון עמוק ועז להגן, לחבק ולהציל את ילדנו מאותה מפלצת אימתנית או מאותם שדים מאיימים שמרשים לעצמם לפלוש כך לעולם ילדנו. אין הורה שלא יוציא מעצמו את מיטב כלי הנשק להילחם, בדיוק כמו שאין הורה שאינו חש דאגה ואמפטיה לילד שהפחד שולט בחייו. אז מה עושים עם הילד שהפחד יותר שולט בחייו ופחות מנתב את חייו? תציצו לעולמו של ילד טיפוס המים ותגלו שיש דרכים להתמודד עם הפחד.
משתינים מפחד
ילד טיפוס המים הוא הילד הפחדן. שפוחד כל הזמן ומכל דבר. הילד שמרבה לחלום בלילות ולהתעורר בבכי. הילד שקם רטוב במהלך הלילה, פעם ועוד פעם (בגלל בריחת שתן). הילד ש"בורח לו פיפי" גם במשך היום. אותו ילד שחולם הרבה על מים. אותו אחד שפוחד מהחושך ומהעלטה. פוחד מהשכן. פוחד ממכוניות נוסעות. פוחד מדמות בטלוויזיה. פוחד מכלבים. הילד שפחד, חשש ורעד תמיד נמצא בו.
הפחד הידוע כרגש עוצמתי מפגיש אותנו עם הרבה דפוסי התנהגות הקשורים לכך: אי עשייה, רפיון אברים, תחושת פחדים מנטישה, מופנמות והתכנסות, שקט ושתיקה. ילד טיפוס המים הוא אותו ילד אשר מעניק את התחושה שהרבה מתחולל בתוכו, ללא היכולת להחצין את כל המתרחש בו.
ילדי טיפוס המים מאוד אמוציונאליים ונטייתם הטבעית היא לקחת דברים לרבדים העמוקים שבגופם, ויש בם עומק. הם בדיוק כמו הים – הרבה שקט חיצוני, אך במקביל, הרבה התרחשויות פנימיות. הם מאוד איכפתיים ודאגנים ורגש האמפטיה מזוהה איתם, אך יש בהם כבדות פיזית ומנטאלית שנובעת מהפחד והעומק שמאפיין אותם. שפת הגוף שלהם היא מיימית, נמרחת. יש בהם פחות זקיפות קומה פנימית וחיצונית. תנועות הגוף שלהם איטיות יותר וניכר שיש להם את שעון הזמן שלהם.
תנועה ומשחק
על מנת להשיג מילדי טיפוס המים את המיטב יש להשקיע בהם באופן שוטף, קבוע ורוטיני. הרצף מאוד משמעותי מבחינתם ובעיקר לא מאפשר להם לשקוע שוב לעולמם. חשוב לשחק עם ילדים שכאלה במשחקים אשר בונים ביטחון עצמי. משחקים אשר מחברים אותם אל עמוד השידרה הפנימי שלהם. חשוב שהילד יחוש שהוא מתחזק בכל פעם מחדש.
טיפוס על קיר טיפוס, טיפוס על סולם חבלים, גלישה במגלשות גבוהות, ספורט אתגרי, קפיצה ממקפצות, העזה עם נדנדות גבוהות. חשוב לשלב גם צחוק בכל אותן פעולות. כך הילד יהיה עסוק פחות בפחד והצחוק יסיח את דעתו, שהרי הצחוק משחרר את הפחד.
חשוב לבדוק יחד עם הילד מה הוא רוצה לעשות, ויחד עמו לצלוח כל משימה. במסגרת היום-יום חשוב מאוד עם ילדים אשר הפחד דומיננטי בחייהם להכניס הרבה סדר ושיגרה, הן בפעילות והן בתזונה. האלמנט החוזר של הסדר יאפשר להם לחוש תמיד בהגנה ובתמיכה, וימנע את השתלטות הפחד על חייהם.
נוכחות הורית חייבת להיות כאלמנט תומך ומקנה ביטחון. מילים כמו: תיזהר, אוי ואבוי, מסוכן – הן מילים אשר מקבעות את הפחדים בילד ומקנות רלוונטיות לפחד שלהם, שלעיתים הוא מוגזם או מיותר. ילדי טיפוס המים הם נוחים מאוד להשפעה הורית חרדתית, שהרי המים ידועים כחומר שמושפע מכל אקלים או טמפרטורה, וכחומר אשר מקבל צורה משתנה בהתאם לכל תבנית שנכנס אליה. כך הם גם ילדי המים. הם מושפעים מאוד מהתנודות של ההורים, ורגישים מאוד לכל השפעה הורית. לכן הורים לילדי טיפוס המים חייבים להיות ברורים מאוד בתפקידם ההורי – הם צריכים להיות הורים מנחים, המעניקים ביטחון לילד ותחושת חוזק בכל זמן. גם ברגעי משחק ותנועה.
טיפול מרגיע
לילדי טיפוס המים הסובלים מפחד מומלץ לעשות אמבטיות עם שמן ורדים, או אפילו לקחת עלי כותרת של ורדים ולפזר אותם בתוך המים. הורדים משפיעים חזק מאוד על לב הילד. מחזקים את הביטחון העצמי והדימוי העצמי ומסלקים כל אלמנט של פחד. לאחר האמבטיה מומלץ לעסות את גופו של הילד בשמן ארומאטי ורדים. עיסוי הגוף והמגע יתרמו לתנועתיות האנרגיה שבגוף, וימנעו נטייה של כבדות ובצקתיות. לרוב, ילדי טיפוס המים ישמחו לכל חגיגת העיסוי.
תזונה
יש לשלב בתזונה של הילד דגנים שמחזקים את הבסיס: אורז מלא או עגול, קוואקר, בטטות, אגוזי מלך. כל אלו יאפשרו לילד להתחזק עם עצמו באמצעות התחזקות הבסיס של גופו. כל סוגי הדגנים אף הם מחזקים את מרכז הגוף. צנוברים, פטריות ואגוזים מומלץ לשלב בתזונה. יש להם יכולת לחזק את בסיס האנרגיה באדם.
לילדים המרבים לסבול מהשתנת לילה מומלץ לעשות את הפעולה הבאה: יש לשבת מול הילד, וליצור מנח ישיבה שההורה עוטף את הילד בגופו. יש לאחוז בכף ידו של הילד, ולהתחיל לעסות את פנים כף היד בתנועות סיבוביות, באמצעות האגודל של ההורה. התנועות הסיבוביות (עם כיוון השעון), תתחלנה מאזור האגודל של הילד ועד לקצה הזרת. יש ללחוץ על קצה הזרת למשך שניות ממושכות בכל סיום מעגל של עיסוי. פעולת מגע זו תיטע בילד תחושת ביטחון, מאחר והילד חש כי הוא נתמך על ידי מבוגר. העיסוי תומך ומחזק את השלפוחית אשר נטייתה להיחלש בעת תחושת פחד מתמשך.