חומרים שמהם עשויה הנקה

תזונה טובה, טיפול נכון בפטמות (עוד לפני הלידה) וכמה שיותר שינה לאמא - אלו בגדול הכללים שיעזרו לך להפוך את תקופת ההנקה מתקופה מתסכלת ומלאת משברים - לימים של היכרות נעימה ויצירת קשר עם התינוק החדש

אם תהליך ההנקה הוא כל כך טבעי, אז איך זה שלעיתים הוא מלווה בכאב, התנפחות, תחושת תסכול ואכזבה? לרפואה הסינית הקלאסית יש את המתכון להנקה מוצלחת.

כבר במהלך ההיריון את מרגישה שהחזה שלך גדל ומשתנה. אלו הם השלבים בהם הגוף מכין את החזה לקראת הלידה. השד, אשר מהווה את מקור ההזנה הטבעי הראשוני של הילד, גדל בנפחו על מנת לאפשר הכלה של כל אותם נוזלים וחלב עליהם תתבסס תזונתו הראשונית והעיקרית של התינוק.

עם התקדמות ההיריון עליך להתחיל להכין את השד לקראת שלב ההנקה. על מנת שהפטמה תהיה מוכנה לפעולת ההנקה, עליך להקפיד החל מהחודש השישי לעסות את הפטמה בכל יום למשך מספר דקות בעזרת שמן.

על פי הרפואה הסינית הקלאסית זורמים בגופינו 12 מרידיאנים, ערוצי אנרגיה ועליהם נקודות דיקור בעלות אופי ותכונות שונות. במרכז הפטמה קיימת נקודת דיקור בשם "מרכז ההזנה", אשר אינה מותרת לדיקור. נקודה זו מייצגת את רעיון ההזנה העיקרי של האם לילד, וממנה מתאפשרת הזנה חיונית וחשובה לילד בראשית דרכו וחייו.

עיסוי הפטמה יעורר את השד ואת מרכז ההזנה ויתרום לחיזוק יצירת חלב בגופה של האישה. ככל שתקפידי על הכנת הפטמה לשלב ההנקה כך תצליחי למנוע בעתיד חלק מהתופעות השכיחות והכואבות שההנקה מציבה.

טיפול בגודש

עם הלידה, ההורמונים משדרים לגוף להתחיל לייצר חלב. החזה מתנפח וגודש החלב בשד משרה תחושה של נוקשות ונפיחות ומלווה בכאב ורגישות יתר. התינוק היונק אינו צורך תמיד כמות מספקת של חלב אשר תוריד את הגודש, ובכל פעם שאת מניקה, מתחיל הגוף שוב לייצר חלב ללא קשר לכמות החלב אותה ינק התינוק.

על מנת להתמודד עם תופעת הגודש ניתן לבצע פעולה פשוטה: קחי עלי כרוב טריים בעלי טמפרטורה קרה (רצוי מהמקרר) ועטפי את השד. עלי הכרוב יספחו את המלאות ואת הגודש. עליך לעשות זאת באופן מבוקר, שהרי הכרוב עלול ליבש את החלב ולהשאירך נטולת חלב עבור התינוק.

מניסיון, לאחר מספר פעמים של הנחת כרוב על השד, מתחיל השד להסתגל ותחושת הגודש והכאב נעלמת. חשוב לזכור כי בכל פעם שאת מניקה את התינוק מופרשים בגופך הורמונים המעודדים יצירת חלב. לכן במקביל להורדת הגודש באמצעות עלי הכרוב יש להמשיך ולהניק, וכך למנוע התייבשות מוחלטת של החלב.

פטמות סדוקות

התינוק הרך לרוב אינו יודע כיצד לינוק ועליו לפתח מיומנות זו עם הזמן. פעולת ההנקה הינה מאמץ רב עבורו, ולעיתים הוא מפנה משאבים רבים לאיתור הפטמה במקום לפעולת היניקה עצמה. על מנת להקל על פעולת ההנקה, על התינוק לאחוז בפיו את כל היקף הפטמה.

חלק מהתינוקות ירגישו בנוח וימצאו את דרכם לפטמה באופן מיידי, השאר "ישחקו" עם הפטמה וינסו שוב ושוב עד שיצליחו לאחוז בה בהצלחה. במצב זה עליך לסייע לתינוקך ולגרום לו לאחוז בפטמה בשלמותה. ככל שהתינוק אינו יונק באופן הנכון כך הפטמה נפצעת ונסדקת יותר.

בשלבים הראשונים פעולת ההנקה כואבת, ויתכן שאף יופיעו דימום וקילוף לא נעים. במצב זה, כדאי למרוח שמן נבט חיטה על הפטמה לאחר כל הנקה. רצוי לעטוף את הפטמה עם פד שד לשם ספיגה מלאה ונוכחות רציפה באזור הפצוע. שמן הנבט חיטה עשיר מאוד בוויטמין E ותורם להחלמת מרקם העור. טיפול מתמשך בין כמה ימים יביא לתוצאות אשר יאפשרו לך להניק ללא כאב ו/או דימום בפטמות.

תזונה

איכות הזנת התינוק על ידי האם תלויה באיכות תזונת האם. קיים קשר ישיר בין המזון אותו האם צורכת לבין איכות החלב אותו גופה מייצר. ראשית, עליך לאכול בצורה מסודרת לפחות שלוש ארוחות ביום. זמן ההנקה אינו זמן לדיאטה ושיקולים הנוגעים לחזרה לגזרה או לסקיני ג'ינס. שלוש ארוחות ביום מחזקות את מרכז הגוף בו נמצאת מערכת העיכול ומערכות הייצור.

מרק עוף עם ירקות מחזק את הקיבה ואת מערכת העיכול והחיסון. סלק – ידוע באיכותו ובהשפעתו על בניית דם בגוף. ירקות כתומים – דלורית, דלעת, בטטה, וגזר, כולם בעלי ארומה מתוקה ויוצרים הרמוניה ואיזון במערכת העיכול. דגים חשובים מאוד במערך התזונה. עלים ירוקים דוגמת העירית, הפטרוזיליה והסלרי, יכולים לחזק ולנקות דם.

בבית המרקחת הסיני ניתן לרקוח פורמולת צמחים ייחודית שמטרתה לחזק את גופה של האישה לאחר הלידה ולאפשר יצירת חלב אם באופן נכון ומאוזן. הפורמולה משלבת צמחים שונים, כגון: הג'ינסנג הנחשב למחזק תמציות חייו של האדם והאנג'ליקה, המעודדת ייצור דם בגוף ומשפיעה ישירות על הרחם.

שינה ומנוחה

אחד המרכיבים החשובים והחיוניים בכל הקשור להצלחה בהנקה הוא הקפדה על שינה לשם צבירת כוחות. השינה ידועה כמחזקת את הגוף, וכמאפשרת לו לבנות את עצמו מחדש. בשלבי האמהות הראשוניים, התנאים והמעמד החדש אינם מאפשרים יצירת מרחב שינה שקט ונוח. כך, אין באפשרות היולדת לישון שינה רציפה או ארוכה על מנת לחזק את גופה. בנוסף, המערך הגופני והאנרגטי שלה חלש יותר וגופה עייף ממאמץ הלידה, ומהשינויים המתחוללים בו.

במטרה לחזק את גופך, עליך להקפיד על השלמת שעות השינה בעיקר בשבועות הראשונים לאחר הלידה. עליך להניח בצד את נימוסי הכנסת האורחים ולהפנות את משאב הזמן לשם מנוחה ושינה. גוף עייף ונטול כוחות לא ייצר חלב, עובדה שתוביל לקושי בהנקת התינוק, ולמצב בו התינוק יביע את מצוקותיו בבכי ובחוסר רגיעה. בנוסף, עייפות מצטברת עלולה לפגוע ברוח היולדת ולהפוך אותה לקצרת רוח ולא רגועה. התינוק יחוש זאת מיד, יפנים את ההתנהגות ויהפוך לא רגוע בעצמו.

לעיתים פעולת ההנקה נראית בלתי אפשרית לאישה אשר מנהלת אורח חיים אינטנסיבי ותובעני. שלב ההסתגלות הראשוני מהיר ואינו מאפשר תהליך הדרגתי ונכון מאחר ועל היולדת לשוב למסלול העבודה לאחר שלושה וחצי חודשים. נשים רבות נמנעות מלהתחיל במלאכת ההנקה מסיבות שונות. לרוב מלאכה זו נתפסת ונראית מבהילה ומחייבת הרבה מעבר למה שהנה במציאות. כותבת שורות אלו הניקה בהצלחה את שני ילדיה והדברים הנכתבים כאן אינם כתובים בלשון שופטת או מבקרת, הדברים נכתבו במטרה לסייע לבוחרות במלאכת ההנקה לעבור שלב זה בקלות ובהצלחה.