כאבי ראש הם תופעה שכיחה, ובשנים האחרונות אנו עדים לעלייה במספר הסובלים מהם. ניתן לשייך עלייה זו למרחב הדינמי המתעצם בכל יום סביבנו, או לאינטליגנציה הבריאותית הטבעית שהתחלנו להתוודע אליה בשנים האחרונות. בעבר נטו הסובלים לחיות עם הכאב ואימצו את גישת "אין מה לעשות", מה שגרם לפגיעה באיכות חייהם. מאוחר יותר החלו משככי כאבים לזכות בפופולריות יתר, ונגישותם לכל אדם רק הגבירה את השימוש בהם.עם זאת, בשנים האחרונות אנו עדים לתחילתו של תהליך נכון שבו הסובלים מכאב שואלים שאלות ומנסים להבין מהו שורש הבעיה, או מה היא אותה דיסהרמוניה הגורמת לכאב להופיע בכל פעם מחדש.
"הכל מתחיל בראש", אנו מוצאים את עצמנו אומרים לא פעם, אבל כשמדובר בכאב ראש זה לא בהכרח נכון – וזוהי הגישה של הרפואה הסינית. כאבי ראש הרי נובעים מאינספור סיבות, והפתרון הטיפולי הנכון ביותר תמיד יתחיל באבחנה מדויקת. הגישה הטיפולית שמציעה הרפואה הסינית היא לא לטפל בכאב, אלא לטפל בחוסר האיזון שיוצר אותו. המיומנות הטיפולית מתחילה באבחנה, וכמו בכל תהליך טיפולי, ככל שהאבחנה מדויקת כך הטיפול יעיל ומדויק יותר. ישנם כ-150 סוגים שונים של כאבי ראש, ולעתים נדמה כי כל אדם פיתח זן יחיד מסוגו. זו אכן ההתייחסות של הרפואה הסינית לנושא: לכל אדם הכאב הייחודי לו, לכן חשוב לאפיין את כאב הראש ולהכירו, ולא פחות חשוב לאבחן את האדם שנושא אותו ולהבינו. הטיפול בכאב עצמו אינו הפתרון, אלא הטיפול באדם הוא שיוביל לכך.
ריבוי סוגי הכאב מפגיש אותנו עם מגוון גזרות: הגזרה הנשית שמציגה תסמיני כאב ראש סביב תקופת הווסת, הגזרה הגברית שמציגה תסמיני כאב ראש בסוף השבוע בלבד, והגזרה המשותפת שמציגה כאבים המטפסים במעלה הראש.
כאב ראש נשי – נשים רבות מעידות על כאבי ראש סביב ימי הווסת והציר ההורמונלי הפועל בגופן. הרפואה הסינית רואה קשר ישיר בין התסמין ובין התהליך המתרחש בגוף האישה, ומסבירה זאת בדרכה. כאב ראש המופיע לפני ימי הדימום הווסתי מעיד על היעדר אנרגיה בגוף האישה: בימים הקדם-ווסתיים מופנית אנרגיה אל מערכת הרבייה הנשית לשם קיום התהליך החודשי הטבעי, מה שמותיר את יתרת הגוף בחולשה אנרגטית ומוביל לתסמין של כאב ראש.
כאב ראש המופיע בימי הדימום החודשי מעיד על תקיעות (סטגנציה) של דם בגוף, הנוצרת בעיקר על רקע תקיעות רגשית אצל האישה. כעסים מודחקים, לחץ ומתח אצורים, רגשות שליליים – כל אלו מקבלים ביטוי בכאב הראש בימי הווסת. כאב ראש המופיע לאחר ימי הווסת מעיד על חסר דם בגוף האישה.
ימי הדימום הווסתי שינו את מערך הדם בגופה של האישה, ואלו הסובלות מחסר דם כדרך קבע עלולות לסבול מכאב הראש המופיע בתום ימי הדימום הווסתי.
איך מטפלים? מומלץ לאישה לתת את הדעת לתזונה היומית שלה, ולשלב מזונות הידועים כבונה דם בגוף (דוגמת סלק), וכן לשלב צמחי מרפא סיניים הידועים ביכולתם לחזק את הדם.
כאב של סוף שבוע
זהו כאב שיש בו מן ההתרסה והעוקצנות כלפי הסובלים ממנו. זה כאב האורב בפינה במהלך השבוע ופתאום מפלח את דרכו ללא כל התחשבות ואינו מרפה. זה אותו כאב שאינו מאפשר לאדם להתרווח בימים שנועדו בדיוק לשם כך, ומפר את האיזון הנכון עבורו. במהלך ימי השבוע האדם וגופו נתונים למתח של עשייה, חשיבה ופעילות פיזית, מה שמוביל לגוף להתנהג כ"סיר לחץ". האינטנסיביות שמכילה תנועה אינסופית יוצרת לחץ פנימי עצור, המתפרץ ברגע שמאפשרים לו. בסוף השבוע אנו משחררים קצת את הלחץ ואותה אנרגיה פנימית אצורה מתפרצת באופן בלתי נשלט ועולה כלפי מעלה עד הראש, ומובילה לאותו כאב שאינו מרפה.
איך מטפלים? הסובלים מכאב ראש של סוף השבוע צריכים לשמר את האיזון העדין של הגוף, להיות קשובים לגופם ולהסתייע בדיקור סיני שיאפשר לווסת את אנרגיית הגוף בכל ימות השבוע, ובכך למנוע את היווצרות סיר הלחץ ואת התפרצותו.
כאב חוצה ראש
הוא מטפס מהעורף, חוצה את הראש ומגיע אל אזור המצח – בסוג כאב זה אנו חשים שהכאב פעיל ממש ואינו סטטי. זהו כאב שהכיוון שלו ברור מאוד, והסיבה שבגינה הוא מופיע הרבה יותר פשוטה. הכאב יכול לנבוע מעומס יתר שמונח על כתפינו, ממתח פנימי כלוא שמתיישב על רצועת השכמות, ממנח גופני לא נכון שהגוף אימץ בשל ישיבה ממושכת במשרד מול צג המחשב, או מקור שנובע מקירור יתר של מזגן או אקלים קר שהשפיע על האזור וגרם לכיווץ שרירים. השכמות ורצועת הכתפיים מהווים אזור אסטרטגי חשוב בגופו של האדם. ערוצי אנרגיה (מרידיאנים) שונים חוצים ושולטים באזור זה, ותפקידם בין היתר הוא לדאוג לערוץ זרימה פתוח של דם ואנרגיה לראש. לעתים אזור אסטרטגי זה סובל מתקיעות או מתפיסות שרירים בשל הסיבות שהוזכרו, וכך נמנעת אספקה וזרימה של דם אל הראש.
איך מטפלים? מומלץ להחזיר את החיות והחיוניות לאזור באמצעות דיקור נקודות וטווינא, שיחד יעוררו את האזור ויפתחו את ערוצי הזרימה והאנרגיה. מומלץ אף לתרגל בבית תרגילים היוצרים תנועה באזור והמונעים קיבוע מקומי של השרירים.